Неділя
28 квіт., 2024
     

Ukrainian English

Суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення щодо скіфського золота на користь України

Рейтинг 5.0 з 5. Голосів: 2

skifske-zoloto-amsterdan-uhvalyv-ostatochne-rishennya

У п'ятницю, 9 червня 2023 року Верховий суд Нідерландів ухвалив остаточне рішення на користь України у справі скіфського золота відповідно до Закону про спадщину. Касаційна скарга кримських музеїв була відхилена і нарешті прийняте офіційне рішення повернути стародавні пам'ятки державі Україна. Йдеться про археологічні об’єкти, музейні експонати, які Музей Алларда Пірсона (APM) в Амстердамі (Нідерланди) отримав у оренду від кримських музеїв, захоплених окупантами, для експозиції з лютого по серпень 2014 року.

Нагадаємо, ця судова справа тривала 9 років:

  • У 2013 році чотири кримських музеї направили в Амстердам виставку «Крим — золото і таємниці Чорного моря». Серед експонатів - скіфський золотий ковпак (церемоніальний ворворк), акінак (з кургану Товста Могила), вівтар скіфського царя Скілура, статуя змієногої богині Табіті, коштовності, прикраси та інші предмети (~ 500 експонатів). Приблизна оціночна вартість колекції - 2 мільйони євро.
  • У 2014 році Крим був анексований Російською Федерацією й постало питання, кому повертати колекцію «Скіфського золота». Музей Алларда Пірсона в Амстердамі, де проходила виставка "Крим. Золото і таємниці Чорного моря" віддав це питання на розгляд суду.
  • У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама ухвалив рішення відправити експонати кримських музеїв на територію України до Києва (Музей історичних коштовностей України), але кримські музеї подали апеляційну скаргу.
  • Нові слухання розпочалися у 2019 році, але потім кілька разів відкладалися.
  • У вівторок, 26 жовтня 2021 року апеляційний суд в Амстердамі, після 7 років розгляду справи, постановив - скіфське золото, на яке претендують кримські музеї, за законом належить Україні й підлягає передачі Києву. Цю інформацію опублікували на своїй сторінці Reuters.
  • Пізніше, музеї окупованого Криму подали касаційну скаргу до Верховного суду щодо рішення Апеляційного суду.

Читайте детальніше, які пам'ятки входять в цю колекцію - тут.

Детальніше про скіфське золото - тут.

Окремий розділ, присвячений скіфам на нашому порталі - тут.

Дякуємо усім, хто долучився до цієї справи й допоміг відстояти архаїчну правікову культурну спадщину України!

З нами сила прадідів!

Слава Україні!


Долучайтесь до спільноти та діліться публікацією у соцмережах:

Підписатися на Twitter та Viber