Поширений міф, що гриби – це лише клітковина і рослинний білок. Це не так. Гриби цінні для імунної системи. Особливо – для тих, хто страждає на різні види алергій. Гриби містять унікальні речовини – міконутрієнти, які природнім чином зміцнюють наш імунітет, сприяючи виробленню антитіл. Учені проводили цікавий експеримент: дві групи людей харчувалися однаково, але додатково одні ще з’їдали чашку варених шампіньйонів. Вже через тиждень в них на 50% збільшився рівень імуноглобулінів IgA, а потім тримався ще тиждень.
Гриби мають протизапальні властивості. Особливо вони виражені в лісових, але навіть звичайні шампіньйони також їх мають. Тому гриби бажано вживати регулярно, хоча б раз на тиждень. А ще гриби містять надзвичайно цінну амінокислоту, яка називається ерготіонеїном. Коли ми їмо гриби, ерготіонеїн переноситься спеціальними білками до тих місць в організмі, які найбільше потерпають від оксидантного стресу – кришталика ока, кісткового мозку, захищаючи їх від руйнування. Вчені навіть вважають ерготіонеїн цитопротектором, тобто речовиною, яка захищає клітини. Механізм дії ерготіонеїну – захист ДНК мітохондрій – найдрібніших утворень в клітині, які виробляють енергію та вільні радикали і страшенно чутливі до ушкоджень (забруднення, тривалий стрес, інтоксикація і т.д.). На відміну від всіх антиоксидантів, ерготіонеїн може проникати через мембрану мітохондрій.
А ще гриби корисні для профілактики атеросклерозу, жирового гепатозу (ожиріння печінки) і ожиріння взагалі. Гриби – це рослинний білок, який краще засвоюється, якщо їх максимально подрібнити – зробити крем-суп або грибний паштет. А ще гриби вкрай низькокалорійні, але містять клітковину, тому добре насичують і незамінні при схудненні.
- 1. Сушені гриби
- 2. Мариновані білі гриби
- 3. Засолка грибів - холодний спосіб
- 4. Ікра з грибів на зиму
- 5. Солянка на зиму з грибами
- 6. Плов із сушеними грибами
- 7. Пісна підлива з грибів
- 8. Налисники з грибами
- 9. Мачанка з грибів по-ясіняньськи (Закарпаття, с.Ясіня)
- 10. Овочевий розсольник з грибами
- 11. Печена картопля з грибами
- 12. Білі гриби тушковані у сметані
Сушені гриби
Спосіб приготування:
- Гриби, призначені для сушіння, не можна мити. Їх чистять ножем, дуже брудні місця можна протерти добре віджатою губкою. Краще різати гриби тонкими пластинами.
- Сушити гриби можна над плитою. Для цього їх слід нанизати на нитку або волосінь і повісити на відстані 50-60 см над варильною поверхнею. Більш швидкий спосіб сушіння – в мікрохвильовій печі. гриби треба викласти на решітку і поставити в піч на 15-20 хвилин. Потім треба їх досушити при кімнатній температурі або в печі, ставлячи на 1-2 хвилини. Будь уважна – пересушені гриби в мікрохвильовій печі можуть спалахнути.
Мариновані білі гриби
Інгредієнти:
- гриби білі
- маринад на 1 літр води
- оцет 6% – 100 мл
- сіль – 50 г
- лавровий лист – 1 шт
- чорний перець – 5 Горошків
- запашний перець – 3 горошку
Спосіб приготування:
- Для маринування використовують молоді, щільні білі гриби.
- Гриби очистити від сміття і добре вимити, великі гриби нарізати.
- Гриби трохи відварити (приблизно 5 хвилин), відкинути на друшляк і обполоснути холодною водою.
- Приготувати маринад – у воду додати сіль, оцет, спеції і довести до кипіння.
- У маринад додати білі гриби і варити на повільному вогні, поки гриби не осядуть на дно.
- Готові гриби відразу ж розкласти в простерилізовані банки, залити маринадом,
- банки закатати.
Засолка грибів - холодний спосіб
Інгредієнти:
- гриби (рижики, чорні і білі грузді, вовнянки, сироїжки) – 1 кг
- сіль – 100 г
- смородина – 10-12 листків
- вишня – 5-6 листочків
- хрін – 2 листки
- кріп – 2 парасольки
- лавровий лист – 2-3 шт.
- перець горошком – за смаком
- часник – за смаком
Спосіб приготування:
- Грузді, вовнянки або сироїжки вимити і залити холодною водою на 5-6 годин (Рижики не вимочують, а тільки промивають). На дно дерев’яного або керамічного посуду насипати шар солі, покласти половину листя смородини, вишні, хрону і 1 парасольку кропу. Укласти рядами гриби, посипаючи кожен шар сіллю, перцем, часником і лавровим листом.
- Зверху покласти залишки листя, накрити чистою тканиною, потім дошкою чи тарілкою і поставити гніт (через 1-2 дні гриби осядуть і дадуть сік. Якщо вони виділять мало розсолу, слід збільшити гніт). Тканину необхідно час від часу прополіскувати. Гриби будуть готові через 30-40 днів. Після цього їх треба переставити в холодне місце.
Ікра з грибів на зиму
Інгредієнти:
- гриби відварні – 2 кг
- цибуля – 3 великі цибулини
- морква – 3 шт (великі)
- олія – 2 склянки
- лавровий лист – 3 шт
- чорний перець – 10 горошків
- сіль
- оцет 9% – 1 ст.л.
Спосіб приготування:
- Для приготування грибної ікри можна взяти білі гриби, підберезники і підосичники, сироїжки, маслюки і моховики, печериці та опеньки.
- Ікру можна приготувати як з одного виду грибів так і з різних.
- Гриби помити, нарізати шматочками і відварити в підсоленій воді протягом 10-15 хвилин.
- Гриби відкинути на друшляк, промити холодною водою, дати воді стекти.
- Гриби пропустити через велику решітку м’ясорубки.
- Цибулю і моркву очистити, цибулю дрібно порізати, моркву натерти на тертці.
- Обсмажити цибулю і моркву потім додати грибну масу.
- Ікру посолити за смаком, додати олію, лавровий лист і перець.
- Тушкувати ікру з грибів протягом 1,5-2 годин, час від часу перемішуючи, стежити щоб не підгоріла.
- В кінці приготування додати оцет, добре перемішати.
- Готову ікру розкласти в сухі простерилізовані банки і закатати.
- Зберігати ікру з грибів в прохолодному місці.
Солянка на зиму з грибами
Інгредієнти:
- гриби відварні – 1 кг
- капуста білокачанна – 0,5 кг
- помідори – 0,5 кг
- морква – 0,5 кг
- цибуля ріпчаста – 300 г
- олія соняшникова – 150 г
- оцет 9% – 2 ст.л.
- лавровий лист, чорний і запашний перець
Спосіб приготування:
- Для приготування солянки підійдуть маслюки, підберезники, білі гриби, сироїжки і опеньки.
- Гриби добре помити, почистити, великі нарізати і відварити в підсоленій воді протягом 10-15 хвилин.
- Овочі помити, очистити і нарізати дрібною соломкою.
- Цибулю і моркву пасерувати в невеликій кількості олії.
- Додати нарізані капусту і помідори, олію, що залишилася, посолити за смаком і тушкувати на слабкому вогні 20-25 хвилин.
- Потім додати відварені гриби і тушкувати до готовності 25-30 хвилин.
- За 5 хвилин до готовності додати лавровий лист, перець і оцет, добре перемішати, тушкувати 5 хвилин.
- Готову солянку з грибами розкласти в сухі простерилізовані банки.
- Банки закатати, перевернути догори дном, укутати і залишити до повного охолодження.
Плов із сушеними грибами
Інгредієнти:
- Жменя сушених грибів
- 1,5 скл. води
- 1 скл. рису
- приблизно 80 г олії,
- 1 морквина
- 1 цибулина
- сіль, перець, кріандр
Спосіб приготування:
- Сушені гриби промити і замочити в холодній воді на 3–4 год. Потім дрібно нарізати і зварити в тій же воді.
- Цибулю подрібнити, моркву натерти на тертці з великими отворами.
- Усе підсмажити на олії. Покласти в бульйон із грибами.
- Туди ж додати перебраний промитий рис, посолити.
- Закрити кришкою і тушкувати. За 10 хв до готовності додати мелений коріандр і мелений чорний перець.
Пісна підлива з грибів
Інгредієнти:
- Гриби білі сушені 50 г
- Цибуля 200 г (2 шт)
- Борошно пшеничне вищого ґатунку 30 г (1 стол. ложка)
- Олія 30 мл (2 стол. ложки)
- Сіль 7 г (3/4 чайн. ложки)
Спосіб приготування:
- Для приготування підливи гриби скласти в каструльку, до грибів влити 500 мл холодної води і залишити на 4 год. Потім до грибів покласти цибулину і зварити до готовності (близько 1 год).
- Гриби вийняти з вивару, дрібно посікти (як на фото). Щоб грибна підлива була густіша і смачніша, цибулю перетерти через сито або перетворити на пюре за допомогою блендера. Борошно легко підсмажити на олії.
- Щоб грибна підлива не ‘збагатилась’ піском, вивар з грибів процідити через шматок чистої цупкої тканини. З’єднати посічені гриби, цибулеве пюре, грибний вивар і підготоване борошно. Грибна підлива майже готова, лише гарно перемішати, посолити, довести до кипіння і варити, помішуючи, 2 хв.
- Картопляне пюре чи будь-який інший простий гарнір плюс ця грибна підлива – і страву можна подавати хоч і до королівського столу! Пісна підлива з грибів чудово смакує і гарячою, і холодною.
Налисники з грибами
Інгредієнти:
- 1 ст. борошна
- 2 ст. ложки рослинної олії
- 1 ст. молока
- 2 яйця
- перець, сіль
- Для начинки:
- 250 гр. грибів (шампіньйони, грузді і т.д)
- 1 ріпчаста цибуля
- 100 гр. сметани
- 3 зубчики часнику
- зелень
- 3 ст. ложки рослинної олії
- перець, сіль
Спосіб приготування:
- Яйця ретельно збити, потім додати перець, сіль і тепле молоко. Поступово всипати борошно, постійно помішуючи. Все ретельно перемішати до тих пір, поки не залишиться грудочок. Перед випіканням додати рослинне масло. Млинці обсмажити на сковороді.
- На сковороді, з додаванням масла рослинного, обсмажити цибулю і дрібно порізані гриби. Зелень дрібно порізати. Часник також подрібнити. Гриби, зелень і часник перемішати. Поперчити, посолити. Додати сметану. На кожен млинець викласти начинку і згорнути млинці конвертиками. Обсмажити готові млинці з грибами на вершковому маслі. Подавати до столу зі сметаною.
Мачанка з грибів по-ясіняньськи (Закарпаття, с.Ясіня)
Інгредієнти:
- 500 г свіжих білих грибів
- 80 г масла вершкового
- 1 ст. ложка борошна,
- 100 г сметани,
- 100 г вершків
- 200 г молока,
- спеції – за смаком.
Спосіб приготування:
- Гриби помити або протерти і нарізати тонкими пластинами.
- Вершкове масло розігрівають на сковороді, додають борошно і, постійно помішуючи, смажать до золотистого кольору. Потім невеликими порціями доливають молоко, швидко розмішують і варять до утворення однорідної маси (густої, як сметана). Додають вершки.
- Гриби дрібно нарізають і тушкують на вершковому маслі до готовності, потім змішують із соусом і варять 5 хвилин. В кінці додають 100 г сметани. Заправляють перцем, сіллю. Готову мачанку подають гарячою з хлібом або картопляним пюре.
Овочевий розсольник з грибами
Інгредієнти:
- цибулина невелика - 2 шт.
- кріп - 1 пучок
- масло рослинне - 2 ст. л.
- гриби білі сухі - 50 г
- корінь пастренака - 1 шт.
- огірковий розсіл - 1 склянка
- лист лавровий - 1 шт.
- петрушка - 1 пучок
- селера (корінь) - 70 г
- перець запашний горошком - 6-7 горошин
- крупа перлова - 1 склянка
- солоні огірки - 5 шт.
- корінь петрушки сушений - 1 шт.
- морква середнього розміру - 1 шт.
- картопля - 4 шт
Спосіб приготування:
- Перлову крупу промий, залий двома склянками води і залиш на ніч. Наступного дня крупу ще раз промий і залий свіжої холодною водою. Відвари 15 хвилин і злий воду. Сухі гриби розмели в кавомолці. Крупу і мелені гриби поклади в каструлю, залий 2 літрами води, доведи до кипіння і вари ще 35 хвилин.
- Поки буде варитися крупа, очисти всі овочі. Морква і корінь селери натри на крупній тертці. Пастернак і картоплю наріж кубиками. Лук і корінь петрушки дрібно нашаткуй.
- У сковороді розігрій рослинне масло. Обсмаж цибулю 5 хвилин, додай моркву, корінь селери і петрушки. Готуй, помішуючи, ще 6 хвилин. Картоплю і пастернак поклади в каструлю з перловкою, вари 7 хвилин.
- Огірки очисти від шкірки, наріж кубиками і додай в суп. Поклади обсмажені коріння, вари все разом 10 хвилин. Кріп і петрушку промий, подрібни, поклади в суп разом з горошинами запашного перцю і лавровим листом. Замість солі влий розсіл від огірків. Вари ще 5-7 хвилин, зніми з вогню і дай постояти під кришкою приблизно півгодини.
Печена картопля з грибами
Інгредієнти:
- Картопля 3-4 шт
- Відварені лісові гриби 400 гр
- Цибуля 1 шт
- Рослинна олія 2 ст.л.
- Сіль, перець чорний мелений
Спосіб приготування:
- Лісові гриби краще білі, польські або підберезники. Гриби попередньо треба відварити до готовності. Зазвичай в сезон лісові гриби морозять, і використовують у міру необхідності. Картопля з грибами, заготовленими про запас, ані трохи не гірше, ніж з тільки що зібраних грибів.
- Картоплю необхідно спекти. Просто тушкована картопля це, по-перше, досить довго, по-друге, вона виходить «вареною», тобто просякнутою водою і в якійсь мірі втрачає смак. Якщо є можливість запекти овочі, то картопля з грибами вийде виключно смачною.
Пекти картоплю дуже просто, навіть в домашніх умовах. Зараз майже у кожного є духовка або мікрохвильова піч. Другий варіант швидкий і зручний. Чотири картоплини запікаються в мікрохвильовці 10-15 хв. Попередньо треба проколоти тонким ножем наскрізь кожну картоплину, інакше при готуванні вони просто «вибухнуть». - Цибулю очистити і нарізати великою соломкою. Обсмажити цибулю, помішуючи, на рослинній олії до золотистого кольору.
Відварені в сезон лісові гриби, дістати з морозилки і розморозити. Промити гриби – обов’язково. Якщо використовуються свіжі щойно зібрані гриби, їх треба очистити і відварити.
Як тільки цибуля присмажилася, додати крупно порізані гриби. Гриби середнього розміру і дрібні можна використовувати цілими, а ось більш великі плодові тіла гриба варто розрізати. Обсмажити гриби з цибулею на відкритій сковорідці на середньому вогні, періодично помішуючи. Загальний час обсмажування – до 10 хв. З огляду на те, що гриби відварені до готовності, смажити зайвий час не варто. Потім гриби і цибулю, посолити і поперчити. - До цього часу вже спеклася і трохи охолола картопля. Очистити картоплю від «мундира» і нарізати на великі шматочки.
Додати картоплю до грибів і цибулі, перемішати і обсмажити ще 10 хв.Зверніть увагу, води не треба додавати ні на якому етапі. У цибулі і грибах міститься достатньо вологи для готування.
Картопля з грибами – страва дуже смачна і, головне, ароматна. Запах грибів просто дивний. Апетит і рясне слиновиділення забезпечено!
Білі гриби тушковані у сметані
Інгредієнти:
- 400-500 грам грибів
- 1 цибулина
- 100 грам вершкового масла
- 3-4 зубчики часнику
- 150-200 грам сметани
- сіль, перець
Спосіб приготування:
- Як і будь-якого виду гриби, боровики, чистимо, нарізаємо невеликими шматками та відварюємо у воді протягом 25 хв. Деякі господині смажать відразу сирі грибочки, але так надійніше і смак буде в них ніжніший.
- Відваривши гриби та зцідивши воду переходимо до етапу тушкування.
- Потрібно у сковорідку нарізати дрібно цибулю та часник, і на маслі підсмажити до напівпрозорого кольору. Додаємо відварені грибочки до масла з цибулею та часником. Смажити їх потрібно на невеличкому вогні, постійно помішуючи, протягом 5-7 хв.
- Після цього додаємо сметану, сіль та перець, і тушкуємо у сметані протягом 10 хв. Вкінці можна додати подрібнену зелень петрушки та кропу, попробувати чи до смаку солена підлива.
- Культурно-історичний, просвітницький портал "Спадщина Предків"